2010. március 19., péntek

Tofus-szezámos rakott brokkoli


Ez az az étel, amiben minden benne van. Összetett szénhidrát, növényi protein, kevés zsír, rengeteg ásványianyag, ballasztanyag, soksok vitamin. Igazi csemeteledel :)

hozzávalók:
-1 fej friss brokkoli
-1 félcsomag natúr, vagy füstölt tofu
-egy csésze barnarizs
-1 nagy pohár probiotikus joghurt, vagy tejföl
-pirított szezámmag
-valamilyen kemény sajt(pl parmezán)
-kicsi mustár
-szója-, vagy teriyaki szósz
-kevés olívaolaj
-fűszerek

elkészítés:
A brokkolit rózsáira szedjük és alaposan megmossuk, majd a párolóedényben 15 perc alatt megpároljuk(soha ne főzzük a brokkolit, mert oda minden vitamin). Ezalatt a tofut felkockázzuk, vagy majd villával szétnyomkodjuk, olyan túrósra. Egy tálba rakjuk, és meglocsoljuk alaposan a szósszal, én most teriyakit használtam. Hagyjuk egy jó félóráig pácolódni. Ettől természetes sós ízt kap, és aromát. Egyidőben ezzel egy csésze rizst barnarizst 2 csésze vízzel felteszek főni. A tejfölt, vagy joghurtot, összekeverem az egy evőkanál mustárral, majd sózom, fűszerezem ízlés szerint.
Ha a rizs készen van, mert annak kell a legtöbb idő, egy nem túl nagy tűzálló tálat kikenek olívával. Lerakom a a rizs felét a tál aljára. Erre kerül a tofu(az összes). Majd a joghurtos keverék felével beborítom. Ezek után jön a brokkoli réteg(az összes), majd a rizs másik fele, és a joghurtos öntet másik fele. A tálat kicsit összerázzuk, hogy az öntet az alsóbb rétegekbe is becsorogjon, majd az egészet megszórom pirított szezámmaggal.
Előmelegített sütőben 18o fokon, kb 3o-4o percig összesütöm, az utolsó 5-1o percben, pedig megszórom sajttal, és aranybarnára pirítom.
Jó étvágyat!
Tipp:
A rizs, inkább kevesebb legyen, mint több. A felső rizsréteget akár el is lehet hagyni, ebben az esetben értelemszerűen az összes rizsünket a legalsó rétegre használjuk fel :)

2010. március 15., hétfő

Sajtos spagetti

Gyorsan elkészül,kevés alapanyagból és a gyerekek nagyon szeretik.
Először is feltesszük a tésztavizet,amiben megfőzzük a spagettit.Közben 5 dkg vajból,5 ek lisztből és 5 dl tejből fehérmártást készítünk.Ebbe belefőzünk 1 bio zöldségleves kockát és ízlés szerint zöldfűszereket.Amikor már kellően sűrű,levesszük a tűzről és belereszelünk 15 dkg sajtot,bármilyen reszelhető sajt megfelel,nálunk épp Pannónia sajt volt a hűtőben.Összekeverjük a kifőtt tésztával és lehet is tálalni.Ez az adag családi mennyiség.

2010. március 11., csütörtök

Aromás sült zöldségek


Ez az egyik kedvenc ételem. Mindennap, mindig tudnám enni :)
Szeretném megköszönni az alapötletet Szamócának(egyik kedvenc vegablogom), aki a minap isteni nyálcsorgatós receptet rakott fel, amit azonnal ki kellett próbálnom. Olyan jó lett, hogy második és harmadik nap, az otthon létező összes zöldséget ily módon készítettem el, és hogy harmadnapra ne unjuk meg, joghurtos tésztaszószt készítettem belőle. A recept, nekünk anyukáknak nem is lehetne ideálisabb, hiszen finom, gyerekbarát, univerzális, gyors, és finóóóóóm. de ezt már írtam :)))) Szóval köszönet érte itt is :)

A receptet gyerekesítettem egyébként, ami azt jelenti, hogy a fűszeres olajhoz csak egy késhegyni gyömbérport raktam.
Miért aromás? Mert az olaj átveszi a fokhagyma, és a fűszerek aromáját.
Tehát vegyünk pl karfiolt, brokkolit, sárgarépát, cukkinit, padlizsánt, pritamin paprikát, azokat hosszában szeleteljük fel. A karfiolt, brokkolit, rózsáira szedjük szét. Egy mélyebb öblös tálba rakjunk olívaolajat bőven, aprítsunk finomra ízlés szerinti mennyiségű fokhagymát, rakjunk hozzá tengeri sót, borsot(én rózsaborssal szeretem), és egy icipici gyömbért. Ki lehet egészíteni kis szerecsendióval, tárkonnyal, kakukkfűvel, vagy rozmaringgal. Ki hogy szereti.
Az olajos-fokhagymás-fűszeres keveréket így összedolgozzuk, majd a zöldségeket megforgatjuk benne, és egy tűzálló tálba, vagy nagyobb, mélyebb tepsibe rakjuk le szépen egymás mellé őket, a maradék olajjal pedig úgy félidőnél meglocsoljuk. Én még szezámolajjal is meg szoktam locsolgatni közben. A sütőt előtte előmelegítjük 18o fokra, és kb 3o-4o percig sütjük. Hozzá joghurtos-kapros öntetet, és sütőben sült burgonyát készítettem, de a variációk száma határtalan.Másnap thai barnajázminrizzsel ettük pl.
A burgonyát csak négyfelé vágtam, megszórtam kicsi sóval szerecsendióval, szárított petrezselyemmel, és meglocsoltam egy leheletnyi olajjal. A felső rácson a zöldségek, az alsón a krumpli sült, és egyszerre lettek készen. Ha marad másnapra is zöldség(bár kétlem) akkor két három evőkanálnyi joghurttal csak leturmixolom, és a kifőtt fussili-re, vagy szarvacskára öntöm. Jó kísérletezést és jó étvágyat kívánok!

Tipp1:Kisebb gyerekeknek babáknak egy pici olívával meglocsolva is meg lehet sütni, természetesen gyömbér nélkül, majd turmixolni anyatejjel vagy tápszerrel.

Tipp2: A tepsi alján maradt aromás fűszeres olajat pedig ki ne öntsük. Tökéletesen passzol a reggeli pirítósra kenve egy kis pürésített paradicsom kíséretével :)

2010. március 1., hétfő

Amerikai zöldséges köles


A kisfiam imádja a zöldséges rizst,de hogy ne csak a zöldségek legyenek variálva,most a rizst cseréltem le kölesre.Hasonló,mégis más.Amerikához nem sok köze van,mivel gyorsan elkészíthető ételt akartam,fagyasztott zöldséget vettem,ennek volt a neve:amerikai zöldségkeverék.A tartalma:bébikukorica,hagyma,brokkoli,kukorica,pritamin paprika.(kb.400 g.)
Így készül:
Egy pohárnyi megmosott kölest,háromszoros vízben egy bio zöldségleves kockával feltettem kis lángon főni.Közben megpároltam a zöldségeket egy kevés olajon pici vízzel.Amikor a zöldségek megpuhultak,öntöttem rá egy kis növényi tejszínt.Megrottyantottam,majd összekevertem a kölessel.