2010. szeptember 8., szerda

Illatos sült tofu, mediterrán salátaágyon


Ez ugyan így együtt nem tipikusan gyermekrecept, de apró átalakításokkal tökéletes vacsora is lehet a számukra.
Ez a saláta saját kreálmány és büszkén mondhatom, hogy a tofutól idegenkedők, vagy esetleg utálók is megszeretik(már ha megkóstolják egyáltalán), ha nálam vacsorázzák ezt.
Mivel én számos alkalommal eszem tofut és salátát, a fiam is könnyedén rákapott. A salátával még hadilábon áll, de az összes többi tartalomra, már igent mondott.:) Ha nagyobb gyermekekről van szó simán mehet a saláta is, főleg, hogyha súlyproblémával küszködnek, így diétán vannak, de mégis értékes tápláló ételt kell az asztalukra varázsolnunk. Nem mellesleg minket anyukákat is telít,de nem hizlal, táplál, és fiatalabbá tesz a tofuban lévő köztudottan értékes fehérje.:)
És ami a legjobb, tíz perc alatt kész:)

hozzávalók:
-2o dkg tofu(füstölt, ha lehet)
-egy csomag megmosott rukkolasaláta
-3 szem szárított, vagy aszalt paradicsom
-egy kis szál póréhagyma
-két kis gerezd fokhagyma
-1 szelet barnakenyér pirítva
-1ek mustár (de ha mondjuk mézesmustár akkor nem kell méz:)
-1 ek méz
-1 ek olívaolaj
-2 ek balzsamecet
-fél dl szójaszósz
-tetszés szerint kb 5 dkg Grana Padano, vagy bármilyen olasz keménysajt

a tofut lecsepegtetjük, kis kockákra vágjuk, egy tálban elhelyezzük, majd jól meglocsoljuk szójaszósszal, és hagyjuk állni. közben a megmosott lecsepegtetett(vagy centrifugázott) salátát egy jó mély tálba rakjuk, egy másik tálban pedig elkészítjük a salátaöntetet. az olívaolajat, a szójaszósz, a mustárt a mézet a balzsamecetet alaposan elkeverjük és ráöntjük a salátára, elkavarjuk, hogy a szósz a salátát mindenhol érje. a kenyérszeletet megpirítjuk, kis kockákra vágjuk. a sajtot is, a szárított paradicsomot is, és mind rádobáljuk a salátára.
A pórét felkarikázzuk, a fokhagymát vékony szeletekre vágjuk. Egy serpenyőben nagyon kevés olajat hevítünk, és megpároljuk a hagymát. a bepácolt tofukat ráöntjük, és kb 5 percig magas lángon a kockák minden oldalát megpirítjuk, folyamatosan rázogatva, közben hozzáadjuk a fokhagymaszeleteket is. ha ezzel készen vagyunk, a forró sült tofukat ráöntjük a kész salátakeverékre, jó alaposan összekeverjük, és azonnal tálaljuk. Jó étvágyat!
tipp: gyermekeknek kicsi muffinsütformába rakosgathatjuk az egyes hozzávalókat,külön külön szétválasztva a formáka, és nekik így tálaljuk. ki lehet még egészíteni félbevágott kimagozott olívabogyókkal, már akinek a gyermeke szereti. Hugo imádja.:)
ez a mennyiség egy családi adag. továbbá ha a sajtot kihagyjuk vegánok is fogyaszthatják.

Nincsenek megjegyzések: